Odluka Suda BiH povodom prijedloga Tužilaštva BiH za određivanje mjere pritvora i mjera zabrane osumnjičenim u predmetu Edina Brutus i drugi

21.03.2024, 15:46

Sud Bosne i Hercegovine je 20.3.2024. u predmetu Edina Brutus i drugi prihvatio prijedlog Tužilaštva Bosne i Hercegovine od 19.3.2024. i donio rješenje kojim su prema osumnjičenom Melvedinu Jašareviću izrečene mjere zabrane i to:

  • zabrana putovanja;
  • mjera obaveznog povremenog javljanja državnom organu;
  • zabrana sastajanja s određenim osobama na način da se osumnjičenom zabranjuje sastajanje i kontaktiranje na bilo koji način sa drugim osumnjičenim licima u ovom krivičnom postupku i to: Edinom Brutus, Elmom Brutus, Kajom Imširović, Damirom Žugom, Hajrizom Bećirovićem i Salvatorom Giuseppeom Mariom Messinom, te približavanje istima na udaljenost ispod 50 (pedeset) metara, kao i sastajanje i kontaktiranje na bilo koji način sa svjedocima Tužilaštva BiH u ovom krivičnom predmetu.

Izrečene mjere zabrane će trajati dok za istima postoji potreba, a opravdanost ovih mjera zabrane će se kontrolisati svaka dva mjeseca. Osumnjičeni se posebno upozorava da mu se može odrediti mjera pritvora ukoliko ne budu postupao u skladu sa mjerama izrečenim ovim rješenjem.

Žalba na ovo rješenje ne odlaže njegovo izvršenje.

U istom predmetu, Sud je 20.3.2024. otpremio rješenje kojim je odbijen prijedlog Tužilaštva za određivanje mjere pritvora u odnosu na osumnjičene Edinu Brutus, Elmu Brutus, Damira Žugu, Kaju Imširović i Hajriza Bećirovića.

Istovremeno, prema osumnjičenim Edini Brutus, Elmi Brutus, Damiru Žuga, Kaji Imširović i Hajrizu Bećiroviću izrečene su mjere zabrane i to:

U odnosu na osumnjičene:

  • Edinu Brutus, Elmu Brutus, Damira Žuga, Kaju Imširović i Hajriza Bećirovića – zabrana napuštanja boravišta kao i mjera zabrane sastajanja sa određenim osobama
  • Edini Brutus – zabrana napuštanja adrese stanovanja i mjera obaveznog povremenog javljanja državnom organu;
  • Elmi Brutus – zabrana napuštanja mjesta boravišta i mjera obaveznog povremenog javljanja državnom organu;
  • Damiru Žuga – zabrana napuštanja mjesta boravišta i mjera obaveznog povremenog javljanja državnom organu;
  • Kaji Imširović –  zabrana napuštanja adrese stanovanja;
  • Hajrizu Bećiroviću – zabrana napuštanja mjesta boravišta i mjera obaveznog povremenog javljanja državnom organu.

Izrečene mjere zabrane će trajati dok za istima postoji potreba, a opravdanost ovih mjera zabrane će se kontrolisati svaka dva mjeseca. Osumnjičeni se posebno upozoravaju da im se može odrediti mjera pritvora ukoliko ne budu postupali u skladu sa mjerama izrečenim ovim rješenjem. Žalba na ovo rješenje ne odlaže njegovo izvršenje.

Navedene osobe su osumnjičene za počinjenje krivičnog djela organizovani kriminal iz člana 250. stav (2) i (3) KZBiH u vezi s krivičnim djelom pranje novca iz člana 209. KZBiH stav (3), te krivična djela posebni slučajevi krivotvorenja isprave iz člana 374. KZBiH, ovjeravanje neistinitog sadržaja iz člana 375. KZFBiH i prevara iz člana 294. KZFBiH.